Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) Gyűjtemény
Magyarország 1998-ban programot indított azzal a céllal, hogy létrehozza a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. A gyűjtőmunka eredményeként 300 termék szakmai-történeti leírása készült el.
A 2000. december 31-én lezárt HÍR gyűjteményben jellegzetesen magyar, illetve különleges regionális élelmiszeripari termékek (zöldségek, gyümölcsök, húsipari termékek, sütőipari termékek, italok, tejtermékek, édesipari, cukrászati, és malomipari termékek, fűszerek és száraztészták), továbbá növény- és állatfajták szakmai-történeti leírása található.
A program eredményeként összegyűjtött termékleírások - köztük 21 db sajt - nemzeti kincsként kezelendők:
1. Csúcsos túró
2. Derby kenhető, zsíros, ömlesztett sajt
3. Gomolya
4. Göcseji csemegesajt
5. Juhtúró
6. Kecskekrém sajt
7. Kecsketúró
8. Köményes sajt
9. Körített túró
10. Lágy kecskesajt
11. Lajta sajt
12. Moson megyei csemegesajt
13. Óvári sajt
14. Örségi kecskesajt
15. Pálpusztai sajt
16. Parenyica sajt
17. Rögös túró
18. Sonkasajt
19. Szekszárdi csemegesajt
20. Teasajt
21. Zalai füstölt sajt