Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) Gyűjtemény

Magyarország 1998-ban programot indított azzal a céllal, hogy létrehozza a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. A gyűjtőmunka eredményeként 300 termék szakmai-történeti leírása készült el.

A 2000. december 31-én lezárt HÍR gyűjteményben jellegzetesen magyar, illetve különleges regionális élelmiszeripari termékek (zöldségek, gyümölcsök, húsipari termékek, sütőipari termékek, italok, tejtermékek, édesipari, cukrászati, és malomipari termékek, fűszerek és száraztészták), továbbá növény- és állatfajták szakmai-történeti leírása található.

A program eredményeként összegyűjtött termékleírások - köztük 21 db sajt - nemzeti kincsként kezelendők:

1. Csúcsos túró

2. Derby kenhető, zsíros, ömlesztett sajt

3. Gomolya

4. Göcseji csemegesajt

5. Juhtúró

6. Kecskekrém sajt

7. Kecsketúró

8. Köményes sajt

9. Körített túró

10. Lágy kecskesajt

11. Lajta sajt

12. Moson megyei csemegesajt

13. Óvári sajt

14. Örségi kecskesajt

15. Pálpusztai sajt

16. Parenyica sajt

17. Rögös túró

18. Sonkasajt

19. Szekszárdi csemegesajt

20. Teasajt

21. Zalai füstölt sajt

Töltsd le ezt az anyagot